torstai 31. heinäkuuta 2014

Sienikeitto vai sienipiiras / Mushroom soup or pie

Grillikauden jälkeen en ole vieläkään kyllästynyt sieniin. Itseasiassa olen suorastaan hullaantunut niihin. Nuorempana en syönyt sieniä juuri lainkaan ja herkkusienistäkin aloin tykätä vasta muutama vuosi sitten. Sen jälkeen sienihimoni onkin vain yltynyt. Paistetut sienet ovat maukas lisuke uusille perunoille, sienikeitto maistuu ihanan kodikkaalle sateisena kesäpäivänä ja sienipiirakkaa voi ottaa mukaan esimerkiksi piknikille. Tässä pari hyväksi havaittua sienireseptiä.



Juustoinen herkkusienikeitto

250 g herkkusieniä
1 sipuli
2 rkl rypsiöljyä
2 rkl vehnäjauhoja
6 dl kasvislientä
2 dl ruokakermaa
100 g koskenlaskija voimakas -sulatejuustoa
noin 1/2 tl suolaa
mustapippuria
tuoreita yrttejä

Puhdista sienet talouspaperilla ja leikkaa viipaleiksi. Kuullota sipulia ja sieniä miedolla lämmöllä öljyssä kattilan pohjalla noin 5 minuuttia, tai niin kauan, kunnes suurin osa sienistä irtoavasta nesteestä on haihtunut. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää kattilaan kuumaa kasvislientä vähitellen koko ajan sekoittaen ja keitä soppaa kannen alla noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää lopuksi kerma ja murennettu sulatejuusto, sekä mausteet. Kiehauta kunnes juusto on sulanut ja tarkista maku. Viimeistele keitto tuoreella persiljalla tai timjamilla. 



Maukas sieni-sipulipiirakka

Pohja
250g rahkaa
1/2 dl rypsiöljyä
1/3 tl suolaa
3 dl jauhoja

Täyte
1/2 l tuoreita kanttarelleja
6 kesäsipulia
2 rkl voita
1 dl valkoviiniä
2 rkl hunajaa
tuoretta timjamia
sormisuolaa
mustapippuria

Lisäksi
1 kananmuna voiteluun
mustia oliiveja

1. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
2. Sekoita rahka, öljy ja suola kulhossa. Lisää jauhot joukkoon. Alusta taikinaa sen verran, että saat siitä sileää, peitä se kelmulla ja siirrä jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen.
3. Kuori ja lohko sipulit. Sulata voi pannussa ja lisää siihen sipulit ja kanttarellit. Paista miedolla lämmöllä noin viisi minuuttia. Lisää viini ja hunaja ja anna muhia pannussa 15 minuuttia. Mausta hienonnetulla timjamilla, suolalla ja pippurilla.
4. Kauli jääkaapissa ollut taikina leivinpaperilla noin 30 cm leveäksi pyöryläksi ja siirrä se uuninpellille. Levitä täyte pohjalle, halkaise ja lisää myös oliivit. Jätä reunoille noin 5cm ilman täytettä. Laskosta taikinan reunat täytteen päälle ja voitele reunat kananmunalla. Paista piirakkaa uunissa noin 15-20 minuuttia. 
5. Ripottele valmiin piirakan päälle vielä tuoretta timjamia.

Alkuperäinen sipulipiiraan ohje löytyy Glorian ruoka&viini -sivuilta.
Ohjeessa reunoja käsketään kääntää noin 3 cm verran, mutta itse huomasin, että täyte tipahtelee piirakan päältä melko helposti ja toisaalta reunaosa oli todella mehevää, joten kehotan käärimään taikinaa täytteen päälle ainakin sen 5cm. 

3 kommenttia:

  1. Hyvän kuuloinen ohje on! Ootko muuten itse ottanut nämä kuvat? Jos oot, niin millä kameralla? On jotenkin tosi hyvin onnistuineita kuvia. :) Oma blogini: http://sitruunapisaran.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Kuvat olen itse ottanut ja kamera on Canon 600D. Ostin juuri jalustan, joten nyt saa kuvia vielä myöhään syksylläkin. Pitää käydä blogissasi tutustumassa.

      Poista
  2. Näyttää tosi herkulliselta tuo piirakka! Täytyy kokeilla!

    VastaaPoista